fbpx

Angst is een slechte raadgever. Toch? Maar hoe vaak komt het werkelijk voor dat je je niet laat leiden door angst? Hopelijk heel vaak niet. Zelf betrapte ik me er afgelopen week weer op en toen kwam ik tot de conclusie dat ik het best vaak doe. En dat terwijl ik me liever laat leiden door vertrouwen. Alleen HOE DAN? Hoe maak ik keuzes op basis van vertrouwen? Ik deel in deze blog mijn persoonlijke ervaring en denkproces en deel 5 tips die jou misschien ook een stapje verder helpen.

Gelijk even een disclaimer van mijn kant. Want ik wil hiermee natuurlijk niet zeggen dat angst alleen maar negatief is. Want door angst leer je ook heel veel! Ik bedoel, je wilt op een kruispunt niet aangereden worden door een auto als je oversteekt. Liever iets langer wachten dan te snel oversteken. Maar ik denk dat wij als mensen te vaak (onbewust) keuzes maken gebaseerd op angst. En volgens mij is dat niet wat je wil. Dus vandaar dat ik 5 tips deel zodat jij weet hoe je bewuste keuzes kunt maken op basis van vertrouwen.

 

Risicovol

Eerst zal ik je even vertellen wat er aan de hand was. Zonder teveel in detail te treden had ik afgelopen twee gesprekken, een sollicitatiegesprek en een gesprek bij het UWV. Laatst hebben we alleen besloten om in januari 2020 naar Australië te verhuizen voor langere tijd en die beslissing was naar mijn idee risicovol om te delen. Een potentieel werkgever moet alleen wel weten dat je voor bepaalde tijd beschikbaar bent en ik vond het ook fijn om niet het gevoel van een dubbele agenda te hebben bij het UWV.

Delen als het goed voelt

Ik dacht erover na en kwam op een gegeven moment tot de conclusie: wanneer het goed voelt, ga ik het delen, anders houd ik het voor mezelf. Veiligheidskwestie dus. In eerste instantie had ik vrede met dit besluit. Wel hoorde ik mezelf toen al tegen Dik (mijn vriend) zeggen “ik wil zo dicht mogelijk bij mezelf blijven”. Achteraf was dat een van de signalen dat er een betere keuze gemaakt kon worden…

Een ongelukkig gevoel

Een paar dagen na het besluit over het plan van aanpak werd ik wakker met lichte hoofdpijn en een diep ongelukkig gevoel. Dik vroeg wat er was en ik barstte meteen in tranen uit. (Gezellige start van de dag, kun je wel zeggen ;-)) Ik vertelde dat het voelde alsof mijn maag continu aan het omdraaien is en het besluit mij het gevoel van een dubbele agenda gaf. Ik moest mijn keuze dus gaan herzien, dat was duidelijk.

“Wees gewoon eerlijk” 

Maar het luchtte zo op om het alleen al met hem te bespreken, dat ik vervolgens op advies van hem besloot om “gewoon eerlijk” te zijn. Ik koos ervoor voor mezelf te kiezen en mezelf niet te verloochenen. Want tijdens het gesprek kwam ik tot de conclusie dat mijn aanvankelijke keuze er eentje was gebaseerd op angst. En eerlijk zijn was dan misschien ‘dom’, zoals ego dat bestempelde, maar ik kon mezelf wel recht in de spiegel aankijken. Ik maakte een keuze gebaseerd op vertrouwen en dat voelde VEEL fijner. Ik was ZO opgelucht.

Alsnog gespannen 

Natuurlijk voelde ik alsnog wel spanning voor de gesprekken. Want hoe het ging uitpakken wist ik op dat moment nog niet. Maar wat ik wel wet is dat ik niet met een rotgevoel ben blijven rondlopen. En dat ik mezelf niet door allerlei nauwe straatjes en scherpe bochten had geworsteld. Uiteindelijk moet je het langst en het vaakst met jezelf door een deur. Kun je haar/hem maar beter te vriend houden, toch?

Het pakte goed uit

Inmiddels zijn de gesprekken achter de rug en heeft het positief voor mij uitgepakt. Naast dat ik bewust een patroon heb doorbroken, door te kiezen voor een keuze gebaseerd op vertrouwen in plaats van angst, ging ik met een veel relaxter gevoel de gesprekken in. Ik luisterde naar mijn innerlijke stem en dat geef zoveel opluchting. En dat gun ik jou ook! Daarom deel ik een aantal tips met je op dit gebied. Want HOE maak je nou die keuze op basis van vertrouwen? Ik geef je wat praktische aanwijzingen om keuzes gebaseerd op angst te herkennen en hoe ze aan te pakken.

Tip 1: Zie een oncomfortabel gevoel als een signaal 

In de tijd van mijn burnout heb ik geleerd dat wanneer ik het gevoel heb dat ik me in allerlei bocht wring, ik iets aan het doen ben dat niet strookt met wat ik van binnen voel. Het is zo’n umheimlich, rusteloos gevoel waarbij je iedereen tevreden wil stellen om niet een bepaald risico voor jezelf te vergroten. Dit risico kan dan bijvoorbeeld zijn: afwijzing, buitensluiting, vernedering, uitlachen. Best wel heftige dingen als je diep van binnen denkt dat dit kan gaan gebeuren…

De neiging die ik dan heb, als ik dat onrustige gevoel ‘besluit’ te volgen, is dat ik ga pleasen. Eigenlijk mezelf zo goed mogelijk in een spagaat duwen die heel oncomfortabel aanvoelt. Tijdens mijn burnout ben ik dit gevoel gaan zien als een signaal. Een aanwijzing dat het wellicht handiger is om een andere keuze te maken. Eentje die vooral beter bij MIJ past, in plaats van bij anderen. Dus mijn tip aan jou is: herken een oncomfortabel gevoel en onderzoek of dit te maken heeft met een beslissing die je beter anders kunt maken?

Tip 2: Koppel een andere handeling aan je gevoel of gedachte dan voorheen 

Voorheen had ik het rusteloze gevoel dat ik hierboven beschrijf en negeerde ik het. Ik voelde me fijn bij pleasen, want dan had ik in ieder geval blije mensen om mij heen en vermeed ik conflicten. Alleen op de lange termijn vreet dat aan je. Je stopt jezelf continu weg in een kamertje, wat uiteindelijk niet ten goede komt aan bijvoorbeeld je zelfvertrouwen.

Tip is dus om een andere handeling te gaan koppelen aan vervelende gevoelens. In plaats van ze te negeren, ga je onderzoeken welke keuze voor jou wél een fijn gevoel geeft.

Sinds ik een andere handeling ben gaan koppelen aan het rusteloze gevoel wat ik hierboven beschrijf, komen er vanzelfsprekend andere resultaten uit. Voorheen pleasede ik anderen, nu vooral mezelf. Mensen in jouw omgeving moeten vaak wel wennen aan het feit dat jij anders handelt. Ze zijn niet van je gewend dat je voor jezelf kiest, dus geef ze ook de ruimte om hier oké mee te worden. En als ze niet kunnen respecteren dat jij jouw gevoel volgt, dan zegt dat iets over hen in plaats van over jou.

Tip 3: Luister selectief of niet naar je omgeving

Bijna iedereen in mijn omgeving gaf mij het tegenovergestelde advies: “Zeg het nou niet, gooi je eigen glazen niet in. Wees voorzichtig! Straks gebeurt er dit en dit…” Ik kwam erachter dat dit allemaal adviezen waren gebaseerd op angst… En ik was er bijna ingetrapt om hierin mee te gaan. Want tegen ieders advies ben ik toch eerlijk geweest. Ik heb naar mijn gevoel geluisterd. En ik kwam tot de conclusie dat ik de nieuwe beslissing baseerde op vertrouwen in plaats van op angst.

Luister dus kritisch naar de adviezen die anderen je geven. Kijk, luister en voel wat JIJ vindt. Alleen JIJ weet wat goed is voor jou. Of in ieder geval wat op dit moment het beste voelt voor jou, aangezien je de gevolgen van bepaalde keuzes niet meteen kunt overzien. Ik geloof erin dat als jij je gevoel volgt, je nooit verkeerd zit.

Tip 4: Ga niet mee in je zorgelijke gedachten 

Toen ik eenmaal de beslissing in voordeel van mezelf had genomen, viel er een last van mijn schouders. Maar ook meteen ging het stemmetje in mijn hoofd aan: is dit wel verstandig? Is het niet een superdomme keuze? Wat nou als ik mijn eigen glazen ingooi? Wat nou als mijn eerlijkheid in mijn nadeel werkt? Wat nou als eerlijkheid niet het langst blijkt te duren? Wat nou als…? En ga zo maar door.

Probeer deze worst case scenario’s allereerst te herkennen in je hoofd. En als je weet ‘dat je het weer aan het doen bent’, veroordeel jezelf niet. Dat brengt je geen stap verder. Zie het als een signaal dat je op het kruispunt staat om een keuze te maken: meegaan in de gedachten (= in stand houden) of de gedachten voorbij laten gaan als auto’s die komen en gaan (= slechts aanschouwen). Je gedachten kun je niet stopzetten, maar wat je wel kunt beïnvloeden is de manier waarop je ermee omgaat.

Het niet meegaan in die negatieve gedachten brengt je namelijk al rust. Het zijn namelijk enkel gedachten, het is niet de waarheid. En uiteindelijk is het goed bedoeld van het ego: het probeert je op deze manier veilig te houden en jou de ‘beste’ keuze te maken.

Vind je het moeilijk om je niet NIET te focussen op de roze olifant? Zorg dat voor wat gezonde afleiding als je dat nodig hebt: ga wandelen, mediteren, trek een kaart of schrijf je gedachten op. Vaak als je op papier ziet wat je denkt, dan kun je het makkelijker loslaten.

Tip 5: Kijk naar wat het je oplevert 

Zo’n beslissing op basis van vertrouwen is natuurlijk ook een risico op zich. Zo voelt het tenminste, want je hebt geen houvast. In mijn geval stelde ik mezelf kwetsbaar op en ik wist niet het resultaat zou zijn van mijn handelen. Alleen op korte termijn wist ik wat het me opleverde, dus daar legde ik de focus op.

Wat het mij opleverde was: vrijheid van spreken, mezelf toestemming geven om ‘gewoon’ mezelf te mogen zijn, mezelf in de spiegel durven aankijken, eerlijkheid naar mezelf en naar anderen, vertrouwen.

Probeer dus te kijken naar wat het je oplevert en wat de mogelijke uitkomsten ervan kunnen zijn. Wat daarbij ook kan helpen is de vraag: wat kost het mij als ik deze beslissing niet neem? Dat bedoel ik niet alleen in financiële zin, maar ook in de vorm van negatieve energie. Wat het mij zou kosten als ik de keuze gebaseerd op angst zou maken was: twijfel, angst, bang om er met anderen over te praten, onzekerheid, ‘wat als’-scenario’s, verkramping.

Dus: wat heb je te verliezen? Heb je überhaupt iets te verliezen? En als je dat zou verliezen, wat kan er dan gebeuren? Of wat kan er dan juist ontstaan?

————

Schrap de verkramping uit je verhaal 

In het vertrouwen stappen helpt mij om het voor zover mogelijk los te laten. Zien wat er gebeurt en kijken welke mogelijkheden er vervolgens uitkomen. Vaak kunnen we met ons beperkte brein ook niet alle mogelijkheden voorzien. Als je de verkramping uit het verhaal schrapt, maak je meer ruimte voor rust. Innerlijke rust.

Ja leuk gezegd, maar is dat nou zo makkelijk? 

Is dat altijd makkelijk, in het vertrouwen stappen? Nee, natuurlijk niet. Sterker nog, je hebt ballen nodig om te doen wat goed voelt voor jou. Helemaal als je niet weet wat de consequenties gaan zijn. Is de angst na het maken van de beslissing om je gevoel te volgen weg? Ook niet. Helaas. Angst hoort bij mens zijn en de kunst is om het niet te negeren, maar het ook niet groter te maken dan nodig is. In mijn geval was de angst kleiner geworden. Angst houdt me scherp en dat is in mijn ogen ook het enige waarvoor het bedoeld is.

Vond je dit een leuk artikel? Heb je er iets aan? Deel het met mij door hieronder een reactie achter te laten, vul het contactformulier in of een DM te sturen via Instagram.