fbpx

Jezelf moedwillig op een plein neer zetten, in je nakie, waar iedereen je kan zien. En als je nog niet opviel door je verschijning, dan trekt het rondbazuinen waar je voor staat wel de aandacht. Zo voelt het eigenlijk, nu ik eventjes onderweg ben met m’n blog en mijn Instagram account. Je ZIET mensen kijken. Je VOELT mensen kijken. En een mening hebben ze sowieso, positief of negatief, dat weet je. En je doet het toch. Maar mannnn, wat is dát spannend. F*cking spannend. Alleen al zeg ik het zelf, je hebt wel ballen nodig om daar te gaan staan! En daardoor voel ik me meer levend dan ooit te voren. Jezelf openstellen is f*cking eng, maar ik leg je uit waarom je je het best wél kwetsbaar kunt opstellen. En ik geef je ook een paar tips om met jezelf om te gaan op het moment dat je je níet zo lekker voelt nadat je die goedbedoelde adviezen ( 🙂 ) te horen kreeg. 

Sorry voor mijn taalgebruik, dat allereerst. Maar toch geeft het voor mij persoonlijk wel het beste aan hoe het voelt, je openstellen: f*cking eng. Toch zeg ik: JUST DO IT. Want sinds ik mezelf ben gaan opstellen voor andere mogelijkheden dan alleen de paden die ik kende, ben ik gaan groeien als mens en zoals ik net al zei, voel ik me meer levend dan ooit te voren.

Veiligheid

Jezelf openstellen, doe jij het wel eens bewust? En bij wie? In de basis gaat het erom dat je je veilig voelt om jezelf bloot te geven. En als je het vanuit je opvoeding niet gewend bent of het is je niet aangeleerd, dan kan het in je volwassen leven nóg moeilijker zijn om die drempel over te gaan. En dat is begrijpelijk. Want of je het nu wilt erkennen of niet, je bent gekwetst en je wil dat gevoel niet nog eens meemaken. Dat doet pijn. Mogelijk zelfs heel veel pijn.

‘Doe nou maar normaal’

Want je hebt jezelf weleens opengesteld. Als onbezonnen kind, dat geen kwaad zag in zijn of haar omgeving. En toen heb je ervaren dat je beter niet kunt laten zien hoe je je voelt of wat je vindt, want daarvoor werd je ‘afgestraft’. Letterlijk of figuurlijk. Of allebei. Er werd om je gelachen of er werd raar gereageerd. Er werd gezegd ‘hou je mond maar gewoon’ of ‘doe niet zo gek’. ‘Denk er gewoon niet aan’ of ‘Nee, dat kan helemaal niet’. Het resultaat: je bent als een oester dichtgeklapt en het is moeilijk om die weer opnieuw te openen.

Onbewust onbekwaam

Sommige mensen zijn zich hier helemaal niet van bewust. Die zijn zo erg afgewend van hun eigen gevoelens en emoties, dat het lijkt alsof niks hen raakt. Ik noem dat onbewust onbekwaam. Maar uiteindelijk is iedereen gevoelig. Ieder mens heeft een hart. En ieder mens kan zich dus gekwetst voelen. Het ligt er maar net aan hoeveel je dit toe laat.

Bewust onbekwaam

En sommige mensen laten dit helemaal niet meer toe. Bewust niet. Bewust onbekwaam dus eigenlijk. Want ze blokken welk gevoel dan ook gewoon af, negeren het en vinden geen weg om ermee om te gaan. Maar dat betekent niet dat het er niet is en dat het niet ergens in je lichaam blijft hangen. Kans bestaat dat je er later in je leven zelfs fysieke klachten van gaat ervaren. Vaak koppelen mensen die twee dingen niet aan elkaar, maar ik geloof dat het wel degelijk met elkaar te maken kan hebben.

Keuze

Soms ben ik wel eens jaloers op mensen waarbij het lijkt dat niks hen raakt. En ik als softie (zoals ik mezelf dan veroordeel) jank overal om en voel me soms zo snel persoonlijk aangevallen. Don’t get me wrong, ik vind het zeker goed om een dikkere huid te ontwikkelen zodat je niet o-ver-al van slag van bent. Maar als ik mocht kiezen tussen (iets te vaak nog) van slag zijn of dat nooit meer iets me raakt, dan weet ik het wel. Als je jezelf namelijk emotioneel dichtzet, dan komen ook de fijne, warme emoties niet meer binnen…

Je kunt liefde ontvangen én geven

Je kwetsbaar opstellen is f*cking eng. Maar dat je kritiek kunt ontvangen, betekent ook dat je liefde kunt ontvangen. Soms lijkt het fijn dat het anderen niks doet. En jij jezelf maar afwijzen voor het feit dat je je weer hebt laten raken of hebt laten opjutten. Maar zie het vanaf de zonnige kant: je kunt ook dingen ontvangen, toelaten, binnen laten komen die heel mooi zijn! En je ben liefdevoller naar jezelf én naar anderen. En daar kom je uiteindelijk veel verder mee in mijn ogen.

Haters gonna hate

En als je dan eenmaal die wat dikkere huid hebt opgebouwd, dan is er één ding dat zeker is: haters gonna hate. ‘Haters’, zoals ze online genoemd worden, zijn mensen die HOE DAN OOK zeuren, kritiek geven, negatief zijn. Dat komt omdat ze zelf niet lekker in hun vel zitten, of stiekem jaloers zijn op jouw acties en/of resultaten. En het is logisch dat ze dat doen, want ze doen precies wat ze moeten doen: haten. Anders zouden ze geen haters genoemd worden. Dus als ik je even een hoogstaande tip mag geven: wees zelf een blij mens. Want wat doen blije mensen? Juist, blij zijn.

Happy de peppie buiten m’n comfortzone? Nee man! 

Heb ik mij dan altijd zo happy de peppie buiten m’n comfortzone gevoeld? Nee man, en zoals ik het in het begin al beschreef, ben ik ook nog niet op dat punt. Ik vind het f*cking eng om mijn authentieke zelf te laten zien. Want wie is dat eigenlijk? Wat zegt zij? Wat doet zij wel maar ook juist niet? Géén idee nog, ik ben het nog aan het ontdekken.

Een hart onder de riem

Toch wilde ik wel ‘alvast’ deze blog schrijven. Om jou een hart onder de riem te steken. Want het is het wáárd om jezelf te laten zien. Doordat ik nu mijn ware kleuren laat zien, voel ik me bevrijd (zonder dat ik wist dat ik vast zat). Ik voel me opgelucht om ‘eindelijk’ mezelf te mogen zijn. Was ik dat hiervoor dan niet? Jawel, maar nog maar een beetje, blijkt nu. Je weet pas wat het resultaat is als je het gaat DÓÉN. You gotta take a leap of faith. En dat is eng. F*cking eng.
Maar het enige wat ik daarop kan zeggen is:

JUST F*CKING DO IT! 

Lekker zoetsappig, maar ik gooi hem er toch in: open die oester en laat je ware zelf zien. Pas dan kun je ontdekken welke parel er in jou verscholen ligt. (Bah, lekker klef maar wel waar 🙂 )
—————
En dan… als ik me open heb gesteld. Hoe ontwikkel ik dan die dikkere huid? Hoe raap ik mezelf weer op? Wat kan ik het beste wel doen, en wat niet? Komt ‘ie:

Wat kun je doen als je jezelf openstelt en het verloopt niet zoals je had gehoopt?

  • Probeer de feedback van anderen te zien als een ‘aandachtspunt’ in plaats van dat je het benadert als ‘falen’. Want jawel, je hebt wel degelijk een keuze in het perspectief waarin je de kritiek plaatst.
  • Ga ervan uit dat de ander het beste met je voor heeft. Je misschien zelfs wil beschermen voor iets. En wanneer je het gevoel hebt dat iemand je niet met respect behandelt, geef dat dan terug aan diegene. Misschien zit er alsnog een kern van waarheid in, daar kun je dan iets mee. Maar je hoeft je niet met disrespect te laten behandelen.
  • Wees lief voor jezelf. Vaak veroordeel je jezelf nog honderd keer harder, dan dat anderen dat doen. Dus ook al voelt het alsof anderen niet lief tegen jou zijn, geef jezelf dan wel het begrip en de zachtheid die je op dat moment zo hard nodig hebt. Wat kan helpen is je voor te stellen dat een kind met deze situatie naar jou toe komt: wat zou je doen? Het kind afwijzen en zeggen dat het zich niet aan moet stellen? Of zou je luisteren, begrip tonen en het in perspectief proberen te plaatsen?
  • Brengt mij ook meteen op het volgende punt: wees streng maar rechtvaardig voor jezelf. Ga niet in de slachtofferrol kruipen, want daar los je helemaal niks mee op. Kijk kritisch naar de opmerking van de ander en naar je eigen gedrag. Wat kun je hieruit léren? Leg daar de focus op, in plaats van op de pijn. Dit kan een paar minuten, uren, dagen duren, dus geef jezelf de tijd hiervoor. Is het terecht wat die persoon heeft gezegd? Doe er dan wat mee. Is het niet terecht? Laat het dan gaan…
  • Een vraag die bij mij de zaken in perspectief stelt is: wat zou ik een vriendin adviseren in deze situatie? Doe dat vervolgens ook bij jezelf.
  • Voor de meer spirituele types onder ons: vraag het universum/god/source om hulp. Vraag of zij jou op de meest liefdevolle manier kunnen helpen omgaan met de feedback van anderen. Met name, het stukje ‘meest liefdevolle manier’ is erg fijn om toe te voegen, omdat je anders ook genadeloos harde lessen op je pad kunt aantrekken 🙂
  • En als laatste, lief oestertje van me: PRAAAATTT. Dat lucht op. Altijd. Zoek bij iemand die veiligheid op. Je mag mij al-tijd een berichtje sturen als je niemand hebt om mee te praten (en anders ook 😉 ). No worries.